Így hat a kisgyermekkori táplálkozás a későbbi egészségre

Felnőttkori egészségünk több tényezőtől is függ, de leginkább öröklött génkészletünktől  és az életmódtól. Előbbivel kapcsolatban nem sokat tehetünk, hiszen a genetika adott. Az életmódunkat azonban magunk alakítjuk, és érdemes ezt minél korábban elkezdeni. Az egészséges életmód alapköve a mozgás, valamint az ideális táplálkozás, ezt pedig gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Mivel az első 1000 nap táplálása meghatározza gyermekünk későbbi egészségét is, fontos, hogy már kisgyermekkorban megalapozzuk számára a megfelelő életmódot. Ebben a korban még mi állítjuk össze az étrendjét, rajtunk múlik, milyen étkezési szokásai alakulnak ki, így az is, hogy mennyire lesz egészséges felnőtt.

Helyes táplálkozás hatása

Miért olyan fontos az első 1000 nap?

Ezen időszakban a kisgyermekek olyan tempóban fejlődnek, ami egyetlen más életszakaszra sem jellemző. Ilyenkor zajlik a gyomor-bél traktus érése, kialakulnak az anyagcsere folyamatok, nagymértékű agyi és idegi fejlődés megy végbe, fejlődik az immunrendszer, valamint hihetetlen mértékű növekedés jellemző.

Ahhoz, hogy ezek a folyamatok zökkenőmentesek legyenek, a gyerekeknek rengeteg tápanyagra van szükségük: egy kisgyermek tápanyagszükséglete akár hétszerese egy felnőttének testsúlykilogrammonként1! Ha kisgyermekkorban korának megfelelően, változatosan tápláljuk gyermekünket, és gondoskodunk róla, hogy elegendő vitamint és ásványi anyagot vigyen a szervezetébe, sokat tehetünk azért, hogy egészséges felnőtt váljon belőle.

Milyen problémák előzhetők meg a megfelelő táplálkozással?

A kisgyermekkori helyes táplálással olyan betegségeket előzhetünk meg, mint a cukorbetegség, a szív-és érrendszeri megbetegedések, valamint az elhízás, ami további egészségügyi gondokat okozhat. Sajnos ezek Magyarországon  népbetegségnek számítanak, ami részben visszavezethető a helytelen kisgyermekkori táplálásra.

Már az 1-3 éves korosztály 10%-a potenciálisan túlsúlyos, vagy elhízott2. Ez az arány a 11-18 éves korosztály körében 35%-ra nő3 és az OGYÉI statisztikája szerint4 a felnőtt lakosság ⅔-át érinti már ez a probléma, tehát látható, hogy a helytelen táplálkozás okozta túlzott súlygyarapodás aránya az korunk előrehaladtával fokozódik.

Az Eurostat felmérése szerint sajnos a halálozási listákon is meglehetősen „előkelő” helyet foglalunk el olyan  betegségek okán, melyek kialakulásának esélyét csökkentené a kisgyermekkorban történő megfelelő táplálás. A diabétesz és keringési zavarok miatti elhalálozási listán Magyarország a 6. helyen szerepel az Eurostat adatai szerint5 a szívbetegségek miatti halálozási listán pedig a 4. hely jutott hazánknak6.

 

Ha hasznosnak találtad cikkünket, kérlek lájkold és IDE KATTINTVA támogasd aláírásoddal a programot.

Ha további cikkek érdekelnek a témában, ITT minden terhességgel kapcsolatos cikkünket megtalálod.

Konkrét tanácsokra vágysz? Olvasd el az 5 aranyszabályt, és kövesd az Első 1000 nap oldalát a Facebookon!

 

Források:

1Energy- EFSA 2013; Protein- EFSA 2012, Micronutrients- Nordic Nutrition Recommendations 2012

20-3 éves csecsemők, kisdedek és szoptatós anyukák táplálkozási felmérése, MDOSZ-TNS Hoffmann – Nutricomp, 2015

3Fiatalok életmódja riport, TÉT Platform-InsightLab, 2016

4https://www.ogyei.gov.hu/otap_2014/

5http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tps00137&plugin=1

6http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Causes_of_death_%E2%80%94_standardised_death_rate,_2013.png

Nézd meg a további cikkeket is

Kérdésed van? Írd meg nekünk!

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!