A kismama éhezése maradandó epigenetikai eltéréseket okozhat

Széles körű epidemiológiai vizsgálatok támasztják alá, hogy a felnőttkori megbetegedések egy része visszavezethető a korai fejlődés során (magzatként) tapasztalt környezeti hatásokra. Bár ennek a kapcsolatnak a mechanizmusa még nem teljesen tisztázott, az epigenetikus diszregulációt sejtik mögötte.

Kismama étkezésének hatásai

A lent linkelt tanulmány azt mutatja be, hogy azoknál a személyeknél, akikkel édesanyjuk az 1944-1945-ös holland éhínség alatt volt várandós, és éhezett, még 60 évvel később is ki lehetett mutatni genetikai eltérést a kontrollcsoporthoz, illetve saját, azonos nemű testvéreikhez képest, ugyanis felnőttkorukra hajlamosabbá váltak mind az elhízásra, mind a cukorbetegségre.

A vizsgálat során tapasztaltak egyértelműen megerősítették az elméletet, így kétséget kizáróan bizonyítást nyert az a tény, hogy a korai életkörülmények epigenetikai változásokat idézhetnek elő az emberekben, amelyek az egész életen át fennmaradnak.

A kutatást teljes terjedelmében ITT olvashatja el.

Ha érdekesnek találta cikkünket, kérjük, IDE KATTINTVA támogassa a programot elektronikus aláírásával!

Ha további cikkek érdeklik a témában. ITT minden Szakembereknek szóló cikkünket megtalálja.

Nézd meg a további cikkeket is

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!