Tanulási nehézségeket okoz a hiánya: 1 évesen is figyelj rá

Sokan nem is gondolnák, hogy a vasnak milyen kiemelkedő szerepe van az élet első 1000 napja során, így sajnos a legtöbben a pótlásáról is elfeledkeznek. Hazánkban minden negyedik 1-3 éves kisgyermek kevés vasat fogyaszt1. A korosztály 90 százaléka ritkán vagy soha nem kap vassal dúsított élelmiszert vagy étrend-kiegészítőt1, pedig a vashiányos állapot negatívan hat a viselkedésre, az aktivitásra és az értelmi funkciókra, valamint súlyos vérszegénységet okozhat. Szerencsére számos lehetőségünk van a pótlására, a vasban gazdag ételektől kezdve a korosztály számára kifejlesztett junior gyerekitalokig.

Vashiány veszélyei

A táplálásnál a megfelelő vasbevitelre fokozottan figyelni kell

Egyéves kort követően is fontos, hogy változatos, vitaminokban és nyomelemekben gazdag étrendet alakítsunk ki – az egyik legfontosabb nyomelem a vas. Sokaknak csak a vérszegénység kapcsán ismerős a vas, pedig ennek a nyomelemnek kiemelt szerepe van az agy és az idegrendszer fejlődésében, hiánya a szellemi fejlődés elmaradásához, illetve a mozgásfejlődés lassulásához vezethet. Az alacsony vasbevitel tünetei nem jelentkeznek azonnal, a hosszú távú következmények viszont súlyosak lehetnek: a vérszegénység és a fejfájás mellett viselkedési zavarok és tanulási nehézségek is felléphetnek. Szomorú tény, hogy hazánkban az 1-2 éves korosztály 88%-a, a 2-3 éves gyerekeknek pedig a 90%-a soha nem vagy csak ritkán kap vasat1.

Mennyi vasra van szüksége a babáknak?

A fogantatástól számított első 1000 nap táplálása meghatározó jelentőséggel bír a gyermekek egészségfejlődésében, a megfelelő étrend pedig a vaspótlásban is nagy segítséget jelent. A babfélék, a spenót, az aszalt gyümölcsök, a baromfi és a vörös húsok kifejezetten sok vasat tartalmaznak, és hozzájárulnak az 1 évesnél idősebb babák napi 7 mg-os szükségletének fedezéséhez2. A vegyes, kiegyensúlyozott étrend mellett a korosztály számára kifejlesztett junior gyerekitalokkal is megkínálhatjuk a babát, amely a kisgyermekek tápanyagigényeinek megfelelő mennyiségben tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat és amelyek napi fogyasztásával – a legfrissebb nemzetközi kutatás szerint ebben a korosztályban – 58%-kal csökkenthető a vashiány kialakulásának kockázata3.

 

Ha hasznosnak találtad cikkünket, kérlek, lájkold és IDE KATTINTVA támogasd aláírásoddal a programot.

Ha további cikkek érdekelnek a témában, ITT minden kisgyermekkori táplálással kapcsolatos cikkünket megtalálod.

Konkrét tanácsokra vágysz? Olvasd el az 5 aranyszabályt, és kövesd az Első 1000 nap oldalát a Facebookon!

 

Források:

1 0-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptatós anyák táplálkozási felmérése, TNS Hoffmann-MDOSZ-Nutricomp, 2015

2 A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai irányelve az 1 és 3 éves kor közötti kisgyermekek táplálásáról.

3 Marjolijn D. Akkermans et al.: A micronutrient-fortified young-child formula improves the iron and vitamin D status of healthy young European children: a randomized, double-blind controlled trial. AJCN. 4. Jan. 2017

Nézd meg a további cikkeket is

Kérdésed van? Írd meg nekünk!

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!