Az anyatej szerepe a koraszülöttek táplálásában

Néhány évvel ezelőtt Hillary Clinton védnökségével indult útjára “Az első 1000 nap” program. Elsődleges célja az évente több millió nő és csecsemő halálát okozó alultápláltság megelőzése volt. A jóléti államokban inkább az elhízás a jellemző rizikófaktor, de nem ritka az ún. minőségi éhezés sem, amikor a terhes nő és a csecsemő étrendje nem tartalmazza megfelelő mennyiségben a szükséges tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat.

Anyatej szerepe a koraszülötteknél

Magyarországon a koraszülés népbetegség. Évente 8000 újszülött koraszülöttként jön a világra. A magas fokú műszaki felkészültségen kívül a PIC-ekben fontos szerepe van a fejlődést támogató gondoskodásnak (developmental care), a kengurumódszernek és a megfelelő táplálásnak.

A korszerű koraszülött-ellátásban már nemcsak az egyes betegségek leküzdése a cél, hanem a hosszú távú gondolkodás, a felnőttkori betegségek prevenciója is.

Az első 1000 nap egy érett újszülött számára egyszerűbb, hiszen ebből 280 napot méhen belül tölthet el. A koraszülöttek gyakran ennél akár 80-100 nappal is kevesebbet, ezért az ő esetükben a méhen kívüli mennyiségi és minőségi táplálás kiemelt jelentőséggel bír.

Tápláltság tekintetében lényeges eltérés van az in utero és ex utero környezet között. A kissé irreálisnak tűnő cél az lenne, hogy az extrauterin növekedési ütem minél inkább közelítsen a méhen belüli értékekhez. A valóság ezzel szemben az, hogy a koraszülöttek, különösen a 1,5 kg alattiak nem képesek erre, a terminus elérésekor vagy emittálásukkor gyakran extrauterin sorvadt csecsemőkké válnak.

 

Mit tehetünk annak érdekében, hogy ez ne következzen be?

Vezessük be minél korábban az enterális táplálást! Ebben kiemelt szerepe van az anyatejnek. Ez az egyik legfontosabb prevenciós fegyverünk a koraszülött betegségekkel szemben. Az anyatej használata mellett 55%-kal kisebb lesz a NEC kialakulásának kockázata és kevesebb súlyos retinopátia (ROP) alakul ki. Az American Academy of Pediatrics (AAP) 2012-es ajánlása alapján minden koraszülöttnek anyatejet kellene kapnia. Meg kell tanítani az édesanyáknak a manuális és mechanikus fejési módszereket.

A szoptatás/anyatejes táplálás azonban nem olyan egyszerű a PIC-en. A nemzetközi adatok szerint az édesanyák maximum 50%-a képes fenntartani az anyatej-elválasztást az emittálásig. Ennek leggyakrabban a nem felismert anyai stresszhatás az oka. A “koraszülött-tej” pedig elképesztő előnyöket hordoz magában. Magas a fehérje-, energia- és LCPUFA-tartalma, sok immunsejtet, antiinfektív komponenst tartalmaz.

A siker záloga itt is a megfelelő információ és a szaktudás. A laktációra való felkészítés jó, ha már a várandósság alatt megkezdődik. A korán megkezdett emlőstimulálás, fejés, korai bőrkontaktus az első lépések, ezt követi a non-nutritív, majd a nutritív szopás.

Az anyatejes koraszülött-táplálás hosszú távú előnyei közül kiemelendő a jobb kognitív fejlődés (akár 5-10 ponttal is magasabb érték a 2 éves Bayley-teszt során), és az allergiás megbetegedések csökkent előfordulási aránya.

 A koraszülöttek életében nemcsak a PIC-es tartózkodás fontos, a hazatérés utáni időszakban is számos nehézség léphet fel. Igyekezni kell minél előbb áttérni az igény szerinti szoptatásra.

A szoptatás nemcsak táplálékforrás a babának, hanem fertőző betegségektől is védi, az anyatejet nevezhetjük a babák első védőoltásának is.

Az otthoni súlygyarapodás megfelelőségét célszerű olyan növekedési görbén ellenőrizni, amely kifejezetten koraszülöttek gyarapodásának nyomon követésére készült.

A fejést mindaddig folytatni kell, amíg a baba el nem éri a terminusát vagy a körülbelül 3,5 kg-os súlyt, 1500 gramm alatti születési súlynál ennél lényegesen hosszabb ideig folytatott fejésre is szükség lehet.

A tejmennyiség gyakoribb szoptatással növelhető a leghatékonyabban. A több folyadékivás és a tejserkentő szerek nem növelik a tejmennyiséget akkor, ha a szoptatási gyakorlat nem megfelelő.

 

Ha érdekesnek találta cikkünket, kérjük, IDE KATTINTVA támogassa a programot elektronikus aláírásával!

Ha további cikkek érdeklik a témában. ITT minden Szakembereknek szóló cikkünket megtalálja.

Nézd meg a további cikkeket is

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!