Kövér világ: a súlytöbblet világméretű járvány

A súlytöbblet világméretű járvánnyá nőtte ki magát a XXI. századra. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint 1980 óta a világ elhízott lakosainak száma megduplázódott, a földkerekség 52%-a súlytöbblettel él, és legalább 2,8 millió felnőtt veszti életét súlytöbblet miatt évente. Tavaly az Egyesült Államok lakosai bizonyultak világszinten a legnehezebbnek, de sajnos hazánk is rendkívül előkelő helyet foglal el – a negyedik – a világ elhízott államainak rangsorában1. A magyar felnőtt férfiak 65%-a, a nők 60%-a túlsúlyos vagy elhízott2, és sajnos ez a kiábrándító statisztika nemcsak a felnőttekre igaz.

Kövér világ

A testsúly természetesen az életkortól is függ: a felnőtt nők körében az elhízottak aránya az életkorral növekszik. A nemzetközi statisztikák legriasztóbb adata a gyermek- és ifjúkori kövérség mind gyakoribb előfordulása. Egy 2017-es, a fiatalok táplálkozását és fizikai aktivitását vizsgáló magyar felmérésből kiderült, hogy a 11-18 éves korosztály 35%-a elhízott3. Azt hihetnénk, hogy a súlytöbblet jellemzően a kamaszkorra alakul ki, de a helyzet sajnos ennél sokkal tragikusabb. A legfrissebb hazai, iparági kutatás szerint ugyanis minden tizedik egyéves baba potenciálisan túlsúlyos vagy elhízott4.

Miért alakulhat ki súlytöbblet kisbabáknál?

A kisgyermekkori túlsúly kialakulásában számos tényező szerepet játszik: a mozgásszegény életmód, a túl sok zsíros vagy túl sok cukrot tartalmazó étel fogyasztása. Már a hozzátáplálás során gyakran esnek a szülők abba a hibába, hogy megcukrozzák a gyümölcsöket, hogy a babák könnyebben elfogadják. Ez felesleges a hozzátáplálás időszakában, hiszen a babák ekkor még az anyatej (vagy tápszer) natúr ízéhez vannak hozzászokva, tehát nem igénylik az ízek effajta fokozását. Ráadásul, az ekkor kialakulóban lévő ízpreferenciájukat egy életre elronthatjuk azzal, hogy a túl édes ízekhez szoktatjuk őket.

Az egyik legriasztóbb adat, hogy minden harmadik egyéves baba ugyanazt eszi, mint a szülei4, pedig a kisgyermekek energia- és tápanyagszükséglete még jelentősen eltér a felnőttekétől. Nemcsak hogy nincs szervezetük felkészülve az ugyanolyan sós, fűszeres és cukros ételekre, mint amit szüleik fogyasztanak, de egy-egy étel korai bevezetése akár allergiás reakciót is kiválthat náluk.

Ugyancsak elszomorító, hogy a nemzetközi ajánlással ellentétben – mely kimondja, hogy maximum 12 g5,6 cukrot egyen egy kisgyermek – hazánkban átlagosan 60%-kal több (19,6 g) cukrot fogyasztanak az 1-3 évesek naponta4. Természetesen ez is hozzájárul a többletkalória-bevitelükhöz és így az elhízáshoz, vagy akár a cukorbetegség kialakulásához.

Megelőzhető lenne az elhízás kisgyermekkorban?

Annak ellenére, hogy számos módszer ismert a megelőzésére, az elhízás mára mégis népbetegségnek tekinthető. Az első 1000 nap időszaka a szülők egyedi és soha vissza nem térő lehetősége, hogy helyes táplálkozási szokásokat alakítsanak ki gyermekeiknél, és ezzel olyan felnőttkori betegségeket előzzenek meg, mint az obezitás, a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések. A legegyszerűbb például, ha a napi rutinba beiktatunk egy kis sétát vagy egyéb testmozgást, valamint ha zsírszegény ételekhez és zöldséghez szoktatjuk gyermekünket. Szintén követendő példa, hogy édesség helyett gyümölcsöt kínáljunk neki desszertként.

Ha érdekesnek találta cikkünket, kérjük, IDE KATTINTVA támogassa a programot elektronikus aláírásával!

Ha további cikkek érdeklik a témában. ITT minden Szakembereknek szóló cikkünket megtalálja.

 

Források:

1 OECD Obesity Update 2014

2 http://www.ogyei.gov.hu/dynamic/3_kovacs_otap%202014_ea_final.pdf

3 A 11-18 éves fiatalok táplálkozása és fizikai aktivitása kutatás, TÉT Platform-InsightLab, 2017.

4 0-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptatós anyák táplálkozási felmérése, TNS Hoffmann-MDOSZ-Nutricomp, 2015

5 WHO guideline: Sugars intake for adults and children

6 A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai irányelve az 1 és 3 éves kor közötti kisgyermekek táplálásáról

Nézd meg a további cikkeket is

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!