A mai babák másképp „működnek”?

A gyereknevelés, a kisbabák gondozása minden családban némileg eltérő, egyedi. Nincs egységes módszer vagy recept, hogyan lesz tökéletes, hiszen minden baba, szülő, család más, így eltérő módszerek válhatnak be. Nem ritka ugyanakkor, hogy családon belül is ellentétek akadnak a neveléssel, gondozással kapcsolatban, gyakran a különböző generációk, azaz a szülők és a nagyszülők között.

Kislány és nagymama sütizik

A nagyszülők mindig nagyon várják az unoka érkezését, és szeretnének segíteni a friss anyukának és apukának tanácsokkal. Sajnos azonban gyakran érzik úgy, hogy falakba ütköznek, a fiatal szülők nem fogadják meg a tanácsaikat, amitől megbántva érezhetik magukat. Manapság sok területen mások az ajánlások, mint korábban, és ez a kisgyermekek táplálásában ütközik ki leginkább: szinte semmit nem úgy csinálunk, ahogy a szüleink, nagyszüleink tették, ők pedig sokszor nem értik, hogy manapság miért nem jók a módszereik.

Többet tudunk a kisbaba egészséges táplálásáról

Természetesen nem arról van szó, hogy a fiatal szülők szerint bármit is rosszul csináltunk volna, csupán arról, hogy az egészséges táplálás alapelveit ma már jobban ismerjük, mint 20-30 évvel ezelőtt. Több kutatás áll rendelkezésre arról, hogy mi előnyös egy kisbaba egészséges fejlődése szempontjából, és mi nem. Ezért a szülők tudatosabban táplálhatják gyermekeiket – amire szükség is van, hiszen az első 1000 napban felnőttkori betegségeket előzhetünk meg. Ilyen az elhízás, a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések, ez pedig nagy felelősség.

A 2-3 évtizedes gyakorlathoz képest a hozzátáplálás ideje kitolódott, az időre etetés is egyre inkább idejétmúlt, és egyre nagyobb szerepet kapnak a baba igényei. Mindemellett az egészséges táplálás érdekében a szülők kerülik a hozzáadott cukrot, a túl sok sót és fűszert, valamint fokozatosan, lassan ismertetik meg a babákkal az ételeket. Természetes, hogy egy nagymamának, aki esetleg már 2-3 hónaposan hozzátáplált, és fogzáskor kenyérhéjat adott rágni a babának, ez kicsit furcsa – fontos azonban tiszteletben tartani a szülők kérését, hiszen ők a friss szakmai ajánlásokat próbálják követni.

Tehéntej helyett junior gyerekital

Ma már azt is tudjuk, hogy szakértők csecsemőtáplálási ajánlása szerint a tehéntejet 1 éves korig nem szabad bevezetni, de számos szakember szerint legjobb, ha 3 éves korig várunk vele, ugyanis tápanyagtartalma nem szolgálja ki a babák és a kisgyermekek életkori igényeit. Anyatej hiányában ma már rendelkezésre állnak a csecsemők igényeihez kifejlesztett tápszerek, illetve junior gyerekitalokamelyeket pedig kifejezetten az 1-3 éves korosztály igényeihez terveztek. Ne feledjük: a baba nem “mini felnőtt”, más a tápanyagigénye. Segítsük azt pótolni az első 1000 nap során és még azon túl is!

Ha hasznosnak találtad cikkünket, kérlek, lájkold és IDE KATTINTVA támogasd aláírásoddal a programot.

Ha további cikkek érdekelik a témában, ITT minden nagyszülőknek szánt cikkünket megtalálja.

Konkrét tanácsokra vágysz? Olvasd el az 5 aranyszabályt, és kövesd az Első 1000 nap oldalát a Facebookon!

Nézd meg a további cikkeket is

Kérdésed van? Írd meg nekünk!

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!