Mit jelent a folyékony, tejalapú táplálás?

Az első 1000 napban történő  helyes táplálás  kiemelkedő jelentőségű, mert olyan népbetegségeket lehet vele megelőzni, mint az elhízás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések. A folyékony, tejalapú táplálás az egyik legfontosabb táplálkozási alapelv, amit ebben az időszakban be kell tartanunk.

A folyékony, tejalapú táplálás a szoptatással kezdődik

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánlása1 szerint az első 6 hónapban a kizárólagos anyatejes táplálás a legtökéletesebb a baba számára, hiszen az anyatejben minden olyan tápanyag és vitamin megtalálható, mely hozzájárul a baba fejlődéséhez. Ha nem áll rendelkezésre elég anyatej, akkor a legjobb választás az életkornak megfelelő tápszer.

Sok anyuka tévesen úgy véli, hogy a hozzátáplálás megkezdése szükségtelenné teszi a tejalapú táplálás folytatását, különösen, ha szoptatni sem tud már. A folyékony, tejalapú táplálék azonban a hozzátáplálás időszakában is fontos, anyatej, annak hiányában tápszer, majd 1 éves kor felett junior gyerekital formájában.

tejalapu-taplalas-baba

3 éves korig ajánlott folytatni a folyékony, tejalapú táplálást

Sok családban okoz dilemmát az 1 éven felüliek étrendjének összeállítása, hiszen a baba egyre változatosabban étkezik és szilárd táplálékot is fogyaszt. Egy friss hazai kutatás szerint minden harmadik egyéves baba ugyanazt eszi, mint a család többi tagja1, ami komoly probléma. Hiszen ezzel az anyukák figyelmen kívül hagyják azt a fontos tényt, hogy az 1 éves baba nemmini felnőtt”.

Igaz, hogy a közös családi étkezéseknek összetartó erejük van, és lényeges az is, hogy a rendszeres főétkezések rutinná váljanak, de a kisgyermekek tápanyagszükséglete speciális, a felnőtt menü ekkor még nem nekik való, nem fedezi ásványianyag- és vitaminigényüket.

Egyrészt testsúlykilogrammra vetítve sokkal nagyobb mennyiségű tápanyagra van szükségük, mint egy felnőttnek2, másrészt gyomruk jóval kisebb, mint a felnőtteké. Ezért olyan étrend ajánlott számukra, ami koncentráltan tartalmazza a szükséges tápanyagokat és mentes a túlzott só- és cukortartalomtól, valamint az érzékeny bélnyálkahártyát irritáló fűszerektől.

Az első 1000 napban a vitaminok és ásványi anyagok pótlására is oda kell figyelni. Különösen fontos a kognitív képességek fejlődését támogató vas, és az immunrendszer normál működéséhez is szükséges D-vitamin bevitele. Ebben és az ajánlott napi 500 ml folyékony, tejalapú táplálék biztosításában (anyatej hiányában) a junior gyerekitalok is segítenek 1 éves kor felett.

 

Ha hasznosnak találtad cikkünket, kérlek, lájkold és IDE KATTINTVA támogasd aláírásoddal a programot.

Ha további cikkek érdekelnek a témában, ITT minden kisgyermekkori táplálással kapcsolatos cikkünket megtalálod.

Konkrét tanácsokra vágysz? Olvasd el az 5 aranyszabályt, és kövesd az Első 1000 nap oldalát a Facebookon!

 

Források:

1WHO – Breastfeeding 

20-3 éves csecsemők, kisdedek és szoptatós anyukák táplálkozási felmérése, MDOSZ-TNS Hoffmann – Nutricomp, 2015 

3Energy- EFSA 2013; Protein- EFSA 2012, Micronutrients- Nordic Nutrition Recommendations, 2012

Nézd meg a további cikkeket is

Kérdésed van? Írd meg nekünk!

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!