Mit tegyen az anya, ha túl kevés az anyatej?

A élet első 1000 napjában kulcsfontosságú az anyatejes táplálás, hiszen a születést követően ez a legtökéletesebb táplálék a baba számára. A szoptatást övező kezdeti nehézségek idején gyakran aggódnak az anyukák, hogy elegendő mennyiségű vagy megfelelő minőségű-e a tej, és hogy elég táplálékhoz jut-e a pici. Igazi aggodalomra azonban a legtöbb esetben nincs ok: az anyatej mennyisége és összetétele a kisbaba igényei szerint változik (akár egy etetésen belül is). Előfordulhat azonban, hogy valóban nem elég a megfelelő tápláláshoz az anyatej – mit tehet ilyenkor az édesanya?

Kevés az anyatej

Tudatosan kialakított étrenddel, megfelelő folyadékfogyasztással, valamint a szoptatás idején megnövekedett vitamin- és ásványianyag-szükséglet pótlásával sokat tehet az édesanya annak érdekében, hogy a kisbaba hozzájuthasson az első védőoltásként is funkcionáló anyatejhez.

6 hónaposnál fiatalabb csecsemő anyukáinak 61%-a küzd azzal, hogy kevés a teje1. 3 és 6 hetes, valamint 3 és 6 hónapos korban – a fejlődés lendületesebb időszakaiban – jelentkeznek effajta problémák, ugyanis a kicsik többsége nyűgös, és a megszokottnál gyakoribb szoptatást igényel. Fontos, hogy ilyenkor is igazodjon a kismama a pici igényeihez, és gyakrabban etessen: a szoptatási inger fokozza a tejtermelést, így a szervezet alkalmazkodni tud a megnövekedett igényhez.

Szoptatási nehézségek: Az elégtelen tejtermelés valódi jelei

Az elégtelen tejtermelés és az alultápláltság legfőbb jele a nem megfelelő súlygyarapodás: amennyiben a baba súlya megfelelő ütemben nő (kb. 10-12 dkg hetente), valószínűleg nincs probléma. Aggodalomra adhat okot, ha naponta nincs 5-6 pisis pelenka, illetve, ha az első hónapban háromnál kevesebb a székletek napi mennyisége. Fontos figyelni a baba jelzéseit is: ha például a szoptatás után továbbra is sír, akkor is, ha a szokásosnál tovább evett, akkor mielőbb érdemes szoptatási tanácsadóhoz vagy védőnőhöz fordulni.

A tejmennyiség csökkenésének több oka is lehet: egy újabb terhesség, a fogamzásgátló vagy egyéb gyógyszerek szedése, a megnövekedett stressz, a túlzott fáradtság, valamint a nem megfelelő minőségű vagy mennyiségű táplálék- és folyadékbevitel is befolyásolhatja a tejtermelést. Az anyatej termelésének egyensúlya kb. a második hónapra áll be – sose adjuk fel túl hamar a próbálkozást!

Mit tegyen a kismama, ha túl kevés az anyatej?

Amennyiben a szakértői segítséggel támogatott próbálkozás után is elégtelen marad a tejtermelés, a baba fejlődése érdekében cselekedni kell. Azonban semmiképpen sem szabad tehéntejjel pótolni az anyetejet, még vizezett állapotban sem, sem pedig túl korán hozzátáplálni.

A élet első 1000 napja során kiemelt jelentőséggel bír a születéstől egyéves korig terjedő időszak: a baba legfőbb védekezőrendszere, a bélflóra ekkor alakul ki.  Anyatej hiányában a korosztály igényeinek kifejlesztett tápszerek nyújthatnak segítséget. Ha erre kerül a sor, mindenképpen kérjük ki szakorvos véleményét a megfelelő tápszerválasztás érdekében!

Az idő előtt bevezetett tehéntej veszélyei

A folyékony, tejalapú táplálást (anyatej, annak hiányában tápszer, majd 1 év felett junior gyerekital adását) egészen 3 éves korig érdemes folytatni, de a tehéntej (vagy egyéb állati tejek) bevezetését 1 éves korig mindenképpen kerülni kell. Az állati tejek (beleértve a tehéntejet és a kecsketejet is) a korosztály szükségleteihez képest magas nátrium- és fehérjetartalma jelentősen megterheli az 1 évesnél kisebb gyermekek emésztőrendszerét, magas ásványianyag-tartalma pedig fokozottan terheli a vesét.

A szoptatás (vagy tápszeres táplálás) és a tehéntej bevezetése közötti időszakban, egyéves kor után megoldást jelenthetnek az 1-3 éves korosztály speciális igényei alapján összeállított tejalapú, junior gyerekitalok, amelyek hozzáadott vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, és a folyadékpótlásban is segítséget nyújtanak.

Ha tetszett a cikkünk, kérlek, lájkold és IDE KATTINTVA támogasd aláírásoddal a programot.

Ha további cikkek érdekelnek a témában, ITT minden szoptatással és folyékony, tejalapú táplálással kapcsolatos cikkünket megtalálod.

Konkrét tanácsokra vágysz? Olvasd el az 5 aranyszabályt, és kövesd az Első 1000 nap oldalát a Facebookon!

 

Forrás:

1 0-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptatós anyák táplálkozási felmérése, TNS Hoffmann – MDOSZ –  Nutricomp, 2015

Nézd meg a további cikkeket is

Kérdésed van? Írd meg nekünk!

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!