Mozgásfejlődés 1 év alatt

Az első önálló lépések minden baba életében meghatározók. Az egész család által várt pillanatot hosszú fejlődés előzi meg, ami, bár mindenkinél eltérő ütemű, a babák többségénél a 13. hónap környékére tehető. A mozgásfejlődést természetesen számos tényező befolyásolja, mint a baba csontozata, a súlya vagy akár a személyisége is. Az élet első 1000 napjának vitamindús táplálásával mi is hozzájárulhatunk a megfelelő fejlődéshez, és segíthetjük az első lépések felé vezető úton.

A baba mozgásfejlődése

A baba fejlődése: hogyan lesz a kúszásból egyszer csak sétálás?

Bár a baba személyisége nagyban befolyásolja, hogy mikor érkezik el az első lépések ideje, a mozgásfejlődés kulcsfontosságú állomásai a legtöbb gyermeknél egy időben történnek. 7 hónapos korára a csecsemők többsége már kúszik (A nem megfelelő folyadékbevitel felboríthatja a baba emésztését), gurul és a kezére támaszkodva ülni is képes. 9-10 hónapos korban a legtöbb baba elkezd mászni, sőt, magától fel is ül, de felkapaszkodni még többnyire nem tud. Mire betölti a kicsi az 1 éves kort, már nemcsak feláll, de képes kapaszkodás nélkül, magától megállni pár másodpercig. 13 hónapos korára sok kisbaba megteszi az első lépéseket, és másfél évesen már igazi kis totyogó válik belőlük.

A vashiány negatívan befolyásolja a mozgásfejlődést

1 éves kor felett tízből kilenc baba nem kap megfelelő mennyiségű vasat1, pedig a megfelelő mennyiségű vasellátottság hozzájárul a kisgyermekek kognitív képességeinek (pl. memória, tanulási készség) fejlődéséhez. A fogantatástól számított első 1000 nap helyes táplálása elengedhetetlen a fejlődés szempontjából: a korosztály számára megfelelő, vitamindús táplálással támogathatjuk az immunrendszert, a mozgásfejlődést, és olyan későbbi népbetegségeket is megelőzhetünk, mint az elhízás, a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések.

A kiegyensúlyozott, változatos, egészséges étrend kialakítása kulcsfontosságú. Ennek részeként a folyékony, tejalapú táplálás – anyatej annak hiányában tápszer, egyéves kor felett pedig junior gyerekital –  szintén hozzájárulhat a mozgásfejlődés támogatásához és a megfelelő vitamin- és ásványianyag-pótláshoz. Fontos tudni, hogy a szilárd ételek bevezetése nem válthat ki egy tejalapú táplálást sem és még egyéves kor felett is 500 ml folyékony, tejalapú táplálékot biztosítani kell a kisgyermekeknek. A korosztály számára kifejlesztett tejalapú gyerekitalok a fejlődő szervezet számára fontos tápanyagokat tartalmaznak, így ezek is hozzájárulhatnak a megfelelő vitamin- és ásványianyag-pótláshoz.

 

Ha hasznosnak találtad cikkünket, kérlek, lájkold és IDE KATTINTVA támogasd aláírásoddal a programot.

Ha további cikkek érdekelnek a témában, ITT minden hozzátáplálással kapcsolatos cikkünket megtalálod.

Konkrét tanácsokra vágysz? Olvasd el az 5 aranyszabályt, és kövesd az Első 1000 nap oldalát a Facebookon!

 

Forrás:

1 0-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptatós anyák táplálkozási felmérése, TNS Hoffmann-MDOSZ-Nutricomp, 2015

Nézd meg a további cikkeket is

Kérdésed van? Írd meg nekünk!

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!