Az élet első 1000 napjában fogyasztott prebiotikum hatásai

Az elmúlt évtizedben nyilvánvalóvá vált, hogy a fogantatástól számított első 1000 napban a magzat, majd a csecsemő és kisded optimális táplálása hosszú távon is hozzájárul az egészséges fejlődéséhez, és szerepet játszik a krónikus betegségek prevenciójában. Különösen fontos szerepe van azoknak a nutrienseknek, amelyek a bélflóra kedvező összetételének a kialakulására vannak hatással, hiszen a normális csecsemőkori bélflóra alapvető szerepet játszik az orális tolerancia kialakulásában és így közvetve csökkentheti az immunmediált allergiás és gyulladásos kórképek számát. Az orális tolerancia kialakításában mai ismereteink szerint a regulátor T-sejteknek van központi szerepük. Ezek a sejtek képesek mind a Th1 és Th2 immunválaszt csökkenteni. Igazolást nyert az is, hogy a kedvező összetételű csecsemőkori bélflóra képes a regulátor T-sejtek számának és aktivitásának fokozására1.

Prebiotikum

Ismert az a tény is, hogy az anyatej oligoszacharidjai igen fontos szerepet játszanak a csecsemőkorra jellemző lactobacillusokban és bifidusokban gazdag bélflóra kialakításában. A fentiek alapján nyilvánvaló, hogy az anyatej oligoszacharidjainak a kedvező bélflóra kialakítása révén, hosszú távú előnyös hatásai vannak. Mindezek alapján érthető volt az a törekvés, hogy anyatej hiányában prebiotikus oligoszacharidokkal kiegészített tápszereket alkalmazzanak. Ugyancsak indokoltnak tűnt, hogy az elválasztás után alkalmazott követő tápszereket is kiegészítsék prebiotikumokkal.

A továbbiakban azok az evidenciák kerülnek ismertetésre, amelyek bizonyítják, hogy a prebiotikumok segítik a kedvező hatású bélflóra kialakulását és gátolják az atópiás kórképek kialakulását.

Az anyatej bélflórára gyakorolt kedvező hatása

Igazolást nyert, hogy a standard anyatej-helyettesítő tápszerek kiegészítése rövid szénláncú galakto-oligoszacharidok (scGOS) és a hosszú szénláncú frukto-oligoszacharidok (lc FOS) 9:1 arányú keverékével 8 g/l adagban szignifikánsan növeli a csecsemők bélflórájának bifidus és lactobacillus flóráját, amivel azt az anyatejes csecsemők bélflórájához közelíti2,3. A prebiotikumok kedvező hatását a bifidus flóra növelésére egy hazánkban végzett multicentrikus randomizált, kontrollált vizsgálat is megerősítette4. A bifidusban és lactobacillusban gazdag bélflóra kialakulásának következménye, hogy az sc GOS/lcFOS 9:1 arányú prebiotikus keveréket tartalmazó tápszerek mellett szignifikánsan csökkent a csecsemők széklet-pH-ja, és hasonlóvá vált az anyatejes csecsemőkéhez2,5. Rao és mtsai 6 randomizált kontrollált vizsgálat metaanalízise alapján megállapították, hogy a széklet-pH csökkenésének mértéke prebiotikummal szupplementált tápszer adásakor -0,65 (95%-os konfidencia intervallumok: -0.76-tól -0.54-ig) a kontrollokhoz képest2.

A prebiotikumok szerepe az allergiaprevencióban

Allergiára hajlamos csecsemőkben és kisdedekben elemezték, hogy az extenzíven hidrolizált fehérjét tartalmazó preventív tápszer 8 g/l scGOS/lcFOS 9:1 arányú keverékkel történő kiegészítése vajon fokozza-e az allergiamegelőző hatást. Dupla vak, randomizált, kontrollált vizsgálatban összesen 152 olyan allergiára hajlamos csecsemőt vizsgáltak, akikben a tápszer alkalmazását már kéthetes koruk előtt elkezdték és hat hónapos korig folytatták. A vizsgálat első részében az intervenció végén, hat hónapos korban már kimutatható volt, hogy az atópiás dermatitis és az infekciók kumulatív prevalenciája szignifikánsan csökkent a prebiotikumtartalmú tápszer alkalmazása mellett6,7. A prebiotikumot kapó csecsemőkben a preventív hatást kétéves korukban is megfigyelték. Az atópiás dermatitis, a visszatérő obstruktív bronchitis és az allergiás urticaria gyakorisága szignifikánsan alacsonyabb (13,6; 7,6; és 1,5%) volt a prebiotikumot kapó csoportban, mint a kontrollokban (27,9; 20,6 és 10,3%) (p<0,05)8. Ez a pozitív hatás tendenciaszerűen még ötéves korban is kimutatható volt9.

Egy nemrégiben befejezett, 5 európai országra kiterjedő multiplex, randomizált kettős vak vizsgálatban bizonyítást nyert, hogy alacsony allergiakockázatú csecsemőkben is a prebiotikummal kiegészített normál, nem hidrolizált tápszerek minimum 4 hónapos korig történő adása mellett az atópiás dermatitis incidenciája egyéves korig alacsonyabb (5,7%) volt, mint a kontrollokban (9,7%) (p=0,04) és nagyjából hasonló volt az anyatejes csoporthoz (7,3%)9.

Következtetés

Mindezek a vizsgálati eredmények igazolják, hogy az anyatej oligoszacharidjához hasonló prebiotikus hatású molekulák hosszú távon is segítséget jelentenek a bélflóra kedvező irányú modulálásában, ami fontos segítséget jelent az allergiás betegségek prevenciójában.

 

Ha érdekesnek találta cikkünket, kérjük, IDE KATTINTVA támogassa a programot elektronikus aláírásával!

Ha további cikkek érdeklik a témában. ITT minden Szakembereknek szóló cikkünket megtalálja.


Források:

1 Weng M , Walker WA. The role of gut microbiota in programming the immune phenotype.J Dev Orig Health Dis 2013 Jun 1;4(3).

2 Rao S, Srinivasjois R, Patole S. Prebiotic supplementation in full-term neonates: a systematic review of randomized controlled trials. Arch Pediatr Adolesc Med 2009;163:755-64

3 Haarman M, Knol J. Quantitative real-time PCR assays to identify and quantify fecal Bifidobacterium species in infants receiving a prebiotic infant formula. Appl Environ Microbiol 2005;71:2318-24

Decsi T,Arató A, Balogh M, Dolinay T, Kanjo A H, Szabó É, Várkonyi Á Prebiotikus hatású oligoszacharidok egészséges csecsemők székletflórájára gyakorolt hatásának randomizált, placébóval kontrollált vizsgálata. Orv Hetil 2005, 146, 2445-2450.

5 Knol J, Scholtens P, Kafka C, et al. Colon microflora in infants fed formula with galacto- and fructo-oligosaccharides: more like breast-fed infants. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2005;40:36-42.

6 Moro G, Arslanoglu S, Stahl B et al. A mixture of prebiotic oligosaccharides reduces the incidence of atopic dermatitis during the first six months of age. Arch Dis Child 2006, 91, 814-819.

7 Arslanoglu S, Moro G, Boehm G. Early supplemetation of prebiotic oligosaccharides protects formula-fed infants against infections during the first 6 months of life. J Nutr 2007 2007, 137, 2420-2424.

8 Arslanoglu S, Moro GE, Schmitt J et al. Early dietary intervention with a mixture of prebiotic oligosaccharides reduces the incidence of allergic manifestations and infections during the first two years of life. J Nutr 2008, 138, 1091-1095.

9 Grüber C, van Stuijvenberg M, Mosca F et al. Reduced occurrence of early atopic dermatitis because of immunoactive prebiotics among low-atopy-risk infants. J Allergy Clin Immunol 2010, 126, 791-797.

Nézd meg a további cikkeket is

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!