Programozás korai táplálással: kutatási eredmények

Az első 1000 nap során megélt – születés előtti és utáni -, táplálással kapcsolatos tapasztalatok meghatározhatják egy baba jövőbeni fejlődését és egészségét. Ezért ezen terület kutatásának óriási szerepe van: minél többet tudunk a korai táplálás egészségfejlődésre gyakorolt hatásairól, annál több lehetőségünk nyílik bizonyos betegségek, problémák megelőzésére. Ez a tudás ráadásul hosszabb távon gazdaságilag is kifizetődő, ugyanis hozzájárulhat az egészségüggyel kapcsolatos költségek csökkentéséhez.

Korai táplálás fontossága

Az Early Nutrition Programming Project (EARNEST) 16 európai ország 40 kutatási központjának adatait vizsgálta meg, hogy átfogó képet kaphasson a korai táplálás hosszú távú hatásairól. A projekt 16,5 millió euróból valósult meg, és 5 éven át zajlott 2005 és 2010 között. A munka során több kutatási módszert is kombináltak: humán tapasztalatokon alapuló tanulmányokat, prospektív megfigyeléses vizsgálatokat és állatkísérletek eredményeit vették alapul.

A projekt befejezése után az Early Nutrition Academy továbbra is lehetőséget nyújt információcserére, tudományos együttműködésekre és képzésekre a korai táplálás hatásainak terén. Ide kattintva a program tudományos eredményei olvashatók.

Ha érdekesnek találta cikkünket, kérjük, IDE KATTINTVA támogassa a programot elektronikus aláírásával!

Ha további cikkek érdeklik a témában. ITT minden Szakembereknek szóló cikkünket megtalálja.

Nézd meg a további cikkeket is

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!