Miért nélkülözhetetlen az anyatej a baba táplálása során?

A gyermekek életének első 1000 napja során kiemelt jelentőséggel bír a születéstől egyéves korig terjedő időszak, hiszen a bélflóra kialakulása – amely a szervezet védekezőképességében is kulcsszerepet játszik – a születéstől kezdődik. Annak érdekében, hogy a babák a lehető legegészségesebben kezdhessék életüket, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hat hónapos korig a kizárólag anyatejjel való táplálást javasolja, de lehetőség szerint (amíg a kicsi és az anya ezt igényli), érdemes tovább is folytatni a szoptatást.

Az anyatej fontossága a babatáplálásban

Legalább 6 hónapos korig az anyatej a kisbaba kizárólagos és legfontosabb tápláléka (összetétele folyamatosan változik a csecsemő aktuális igényeinek megfelelően). A szoptatás mindkét fél számára szoros érzelmi köteléket jelent, ami a mentális egészség kialakulásának és fenntartásának egyik alappillére. A folyamat során anya és gyermeke különleges közelségbe kerül egymással. A legfrissebb hazai kutatás szerint 1 éves korig a babák felét szoptatja az édesanyjuk (ami európai viszonylatban nem számít rossz eredménynek) és 2 éves kor felett is a kisgyermekek 7 százaléka kap anyatejet.

Az anyatejes táplálással tehetünk kisbabánk jövőbeni egészségéért

Az anyatejnek tökéletes a tápanyagtartalma, amely segíti a babát a későbbi elhízás, magas vérnyomás és koleszterinszint megelőzésében, valamint csökkenti a cukorbetegség és a leukémiás megbetegedés kialakulásának kockázatát1,2. Minden más táplálékféleségnél jobban hasznosul a csecsemő szervezetében: élő immunanyagokat tartalmaz, amelyek aszerint változnak, hogy az anya környezetében milyen kórokozók és fertőzések fordulnak elő. Ha például az édesanya náthás lesz, az ellenanyagok megjelennek a tejben is, ezért a kisbaba vagy el sem kapja, vagy enyhébb formában vészeli át a betegséget.

Az anyatej csökkenti az allergiás megbetegedések kockázatát és gyulladáscsökkentő hatással is bír1: a laktoferrin nevű fehérjének köszönhetően (amely megköti a vasatgátolja a szaporodásukhoz vasat igénylő kórokozók terjedését. Kutatások sora bizonyította, hogy az első 1000 napban helyesen táplált és megfelelő ideig szoptatott csecsemők lényegesen ritkábban szenvednek bélfertőzésben, középfülgyulladásban, tüdőgyulladásban és felső légúti fertőzésekben2.

A szoptatás segít visszanyerni a szülés előtti testsúlyt

A szoptatás az anya egészségére is jótékony hatással van. Egyik nagy előnye, hogy segít lebontani azt a zsírt3, ami a terhesség alatti hízás során halmozódik fel a női szervezetben, így hozzájárul ahhoz, hogy a kismama hamarabb visszanyerje szülés után az alakját.

Az egészséget érintő kedvező hatások között fontos megemlíteni, hogy a szoptatási idő növekedésével csökken a stroke, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata is, valamint a mell- és petefészekrákra való hajlam is csökken4.

 

A szoptató édesanya megfelelő táplálkozása rendkívül fontos. Olvass erről többet ITT!

Ha tetszett a cikkünk, kérlek, lájkold és IDE KATTINTVA támogasd aláírásoddal a programot.

Ha további cikkek érdekelnek a témában, ITT minden szoptatással kapcsolatos cikkünket megtalálod.

Konkrét tanácsokra vágysz? Olvasd el az 5 aranyszabályt, és kövesd az Első 1000 nap oldalát a Facebookon!

 

Források:

1 ESPHGAN 2009

2 Kelishadi et al.: The protective effects of breastfeeding on chronic non-communicable diseases in adulthood: A review of evidence

3 A. M. Stuebe et al.: The Reset Hypothesis: Lactation and Maternal Metabolism

4 M. F. Rea: Benefits of breastfeeding and women’s health, 2004 

Nézd meg a további cikkeket is

Kérdésed van? Írd meg nekünk!

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!