A szoptatás 10 ritkán hallott előnye

Régóta tudjuk, hogy a szoptatásnak nagyon fontos szerepe van egy kisbaba táplálásában, hiszen az anyatej a legtermészetesebb táplálék egy csecsemő számára. Az anyának és a babának egyaránt a szoptatás az ideális, és minél tovább kap anyatejet a kisbaba, annál jobb. Érdemes tudni, hogy ennek mind a baba, mind az édesanya szempontjából számos előnye van rövid és hosszú távon egyaránt. Az első 1000 nap táplálkozása nagymértékben befolyásolja gyermekünk későbbi egészségét, ebbe pedig a szoptatás is beletartozik.

Szoptatás előnyei

Előnyök a kisbabának

Az első hónapokban különösen fontos az anyatejes táplálás, az anyatej rövid távon segíthet megelőzni az emésztőrendszeri megbetegedéseket, a légúti fertőzéseket, valamint az allergiát1. Hosszabb távon elmondható, hogy a szoptatott babák körében később kevésbé gyakori a túlsúly, valamint a cukorbetegség. Ezen babáknak alacsonyabb a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük, illetve egyes kutatások szerint az intelligenciateszteken is magasabb eredményt sikerül elérniük2.

A szoptatás megkönnyítheti az anya és gyermeke közötti kötődés kialakulását. Ez a szoros kapcsolat az, ami arra ösztönzi az anya szervezetét, hogy antitesteket termeljen, és ezeket átadja az anyatejjel  gyermekének. Így lehetséges, hogy az anyatej védelmet biztosít a babának bizonyos betegségek, fertőzések ellen, és erősíti az immunrendszerét.

Előnyök az édesanya szempontjából

Nemcsak a baba szervezetére, hanem bizony az édesanyáéra is pozitív hatással van a szoptatás. Egyrészt segíthet visszanyerni a szülés előtti testsúlyt, másrészt csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint például a petefészek- és mellrák kialakulásának kockázatát3.

Meddig szoptassunk?

Szinte minden édesanyában felmerül a kérdés, hogy meddig szoptassa a babáját, mikor jön el az ideje az elválasztásnak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 6 hónapig ajánlja a kizárólagos szoptatást, ezután pedig a szoptatás folytatását javasolják a hozzátáplálás mellett.

A kisgyermekeknek egyéves kor fölött is szükségük van napi 500 ml folyékony, tejalapú táplálékra. Ha van rá mód, a legjobb, ha ez továbbra is anyatej. Az ajánlás szerint minimum kétéves korig célszerű a szoptatás folytatása, hiszen az anyatejben még ilyenkor is rengeteg vitamin van, amely erősíti a gyermek immunrendszerét. Amennyiben nincs elegendő anyatej, a kisgyermekek megfelelő vitaminpótlásáért választhatjuk a korosztály speciális tápanyag-szükségleteinek figyelembevételével kialakított junior gyerekitalokat is.

A szoptató édesanya megfelelő táplálkozása rendkívül fontos. Olvass erről többet ITT!

Ha tetszett a cikkünk, kérlek, lájkold és IDE KATTINTVA támogasd aláírásoddal a programot.

Ha további cikkek érdekelnek a témában, ITT minden szoptatással és folyékony, tejalapú táplálással kapcsolatos cikkünket megtalálod.

Konkrét tanácsokra vágysz? Olvasd el az 5 aranyszabályt, és kövesd az Első 1000 nap oldalát a Facebookon!

 

Források:

1 ESPHGAN 2009

2 Kelishadi et al.: The protective effects of breastfeeding on chronic non-communicable diseases in adulthood: A review of evidence, 2014

3 M. F. Rea: Benefits of breastfeeding and women’s health, 2004

Nézd meg a további cikkeket is

Kérdésed van? Írd meg nekünk!

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!