A sikeres szoptatás a család támogatásán is múlhat!

Egyre többen vannak tisztában azzal a ténnyel, hogy egy gyermek életének első 1000 napja meghatározó a későbbi egészséges élete megalapozásában. Ebbe beletartozik a várandósság, a szoptatás, a hozzátáplálás és a kisgyermekkor időszaka, és természetesen maga a születés is. Friss nemzetközi kutatásokból1 kiderült, hogy a természetes úton született babák és a császármetszéssel született babák immunrendszere, és allergiára való hajlama eltérő. Ezen felül azonban tévhitek is élnek a császármetszéssel kapcsolatban, amelyek a szoptatás sikerességét negatívan befolyásolhatják.

Szoptatási nehézségek

Aki császármetszéssel szült, nem tud szoptatni?

A szülés módja a szoptatást egyáltalán nem befolyásolja, habár császármetszést követően később indulhat meg a tejtermelés, ez pedig sok friss anyukát megijeszt. Ennek ellenére folyamatosan próbálkozni kell a kisbaba mellre tételével, ugyanis a tej a mellet ért ingerek hatására könnyebben belövell. A legfontosabb ilyenkor, hogy az anyuka ne stresszeljen azon, hogy nincs teje, és a környezete semmiképp ne gyakoroljon rá nyomást, inkább támogassa. Ebben a nagymamáknak különösen fontos szerep jut, hiszen a friss édesanya rájuk támaszkodhat leginkább.

Honnan tudjuk, hogy elég az anyatej?

Az anyatej elegendő mennyiségének csalhatatlan jele, hogy a baba szépen, folyamatosan gyarapszik. Amennyiben hetente 100-120 grammot hízik a pici, valószínűleg nincs probléma. Naponta 5-6 pisis pelenka is jó jelző, illetve az első hónapban napi legalább 3 széklet várható megfelelő mennyiségű táplálékbevitel esetén. Aggodalomra adhat okot, ha a baba nem nyugszik meg szoptatás után, hanem tovább sír, akkor is, ha a szokásosnál tovább szopott.

Hogyan segíthetünk az édesanyának?

Talán a legfontosabb, hogy az anyuka nyugodt legyen, a stressz ugyanis a tejtermelés legnagyobb ellensége. Nagymamaként fontos, hogy megnyugtassuk, és minél több terhet vegyünk le a válláról. Lényeges, hogy megfelelő szoptatós étrendet kövessen az anyuka, elég folyadékot fogyasszon, illetve a szükséges vitaminok, ásványi anyagok mindenképpen bejussanak a szervezetébe. A szülés utáni időszakban az édesanya érzékenyebb, bizonytalanabb az átlagosnál, ezért nagyon fontos, hogy bátorítsuk, támogassuk ebben az új szerepben, élethelyzetben. A stressz, bizonytalanság, kimerültség negatívan hat a tejtermelésre, ezért tegyünk meg mindent azért, hogy ezeket elkerülhesse.

 

Ha hasznosnak találtad cikkünket, kérlek, lájkold és IDE KATTINTVA támogasd aláírásoddal a programot.

Ha további cikkek érdekelik a témában, ITT minden nagyszülőknek szánt cikkünket megtalálja.

Konkrét tanácsokra vágysz? Olvasd el az 5 aranyszabályt, és kövesd az Első 1000 nap oldalát a Facebookon!

 

Forrás:

J. Neu et al.: Cesarean versus Vaginal Delivery: Long term infant outcomes and the Hygiene Hypothesis, 2012

Nézd meg a további cikkeket is

Kérdésed van? Írd meg nekünk!

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!