Az első 1000 nap táplálása kihat a baba jövőbeni egészségére

Az Első 1000 Nap Program célja, hogy felhívja a figyelmet a fogantatástól 2 éves korig tartó időszak megfelelő táplálására: ez az időszak kiemelkedően fontos, a babák ekkor az egész életüket meghatározó fejlődésen mennek át. A kismama megfelelő táplálkozásával, az anyatejes táplálással, majd a tápanyag- és vitamindús hozzátáplálással olyan felnőttkori népbetegségek előzhetők meg, mint az elhízás, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek.

Epigenetikai kutatások kimutatták, hogy a fogantatás pillanatától a 2 éves korig tartó időszakban, tehát az élet első 1000 napjában, különösen fontos szerepe van az édesanya várandósság és szoptatás ideje alatti táplálkozásának, majd a baba táplálásának: nemcsak a kisgyermekkori egészséget befolyásolják, hanem a felnőttkorban kialakuló népbetegségek (szív- és érrendszeri megbetegedések, elhízás vagy cukorbetegség) megelőzésében is kulcsszerepet játszanak.

A terhességgel kezdődik minden

A kismamák egészségi állapota  és táplálkozása már a fogantatástól befolyásolja a baba fejlődését, ezért a terhesség során nagyon fontos ügyelni a táplálkozásra, a vitaminpótlásra és megfelelő ásványianyag-bevitelre – a kicsi felnőttkori egészségét alapozhatjuk meg ekkor. Sajnos a legfrissebb hazai kutatás mégis azt mutatja, hogy 10 kismamából hat nem változtat étrendjén a várandósság alatt, míg szoptatás alatt is mindössze 45%-a1 ügyel fokozottan az étrendjére. Az édesanya vitaminszükséglete akár 30-50 százalékkal megemelkedhet2 ezen időszak alatt, így a pótlás hiánya az anyuka vitaminraktárainak kiürülését okozhatja, ami akár fáradékonysághoz és ingerlékenységhez is vezethet.

A folyékony, tejalapú táplálás nélkülözhetetlen a baba fejlődése szempontjából

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) féléves korig a kizárólagos anyatejes táplálást javasolja, hiszen az anyatej élő immunanyagokat tartalmaz, és minden szoptatásnál alkalmazkodik a baba aktuális igényeihez. Nemcsak a kisbaba, hanem az édesanya számára is előnyös. (A szoptatás hosszú és rövid távú hatásai az édesanya és a baba egészségére) Hosszabb távon elmondható, hogy a szoptatott babák körében később kevésbé gyakori a túlsúly, valamint a cukorbetegség3, az édesanyánál pedig csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint például a petefészekrák kialakulásának kockázatát4.

A legfontosabb szempont minden esetben a baba egészsége: ha valamilyen okból kifolyólag nem elegendő az anyatej, vagy egyáltalán nem tud szoptatni az anyuka, mindenképpen kiegészítő módszert kell alkalmazni. Ebben az esetben a legjobb alternatíva a tápszer – szigorú előírások alapján készülnek, és minden olyan tápanyagot és vitamint tartalmaznak, amire a kicsinek anyatej hiányában szüksége van. A folyékony, tejalapú táplálás egészen 3 éves korig javasolt, és napi 500 ml anyatejjel (annak hiányában tápszerrel, majd junior gyerekitallal) hozzájárulhatunk a baba egészséges fejlődéséhez.

Hozzátáplálás: az első 1000 nap harmadik pillére

A féléves korig tartó anyatejes (vagy annak hiányában tápszeres) táplálást követően megkezdődik a hozzátáplálás időszaka. Ekkor az anyatej (vagy tápszer) már nem tudja fedezni a baba megnövekedett energiaigényét és a szilárd ételek bevezetésére van szükség. A hangsúly a fokozatosságon van. Alkalmanként csak egy-egy új ízt, ételt kínáljunk a babának. Akár több napon át kóstoltassuk vele az új ízt, hiszen a babának idő kell ahhoz, hogy megszokja! A legfontosabb, hogy mindig a kisbaba életkorának megfelelő táplálékot adjuk! Ehhez minden esetben kérjük védőnőnk vagy gyermekorvosunk segítségét.

A folyékony, tejalapú táplálás 1 éves kor felett is fontos

Sok szülő követi el azt a hibát, hogy az első születésnap után már “mini felnőttként” kezeli a babát, és ugyanazt adja neki, amit a család többi tagja is eszik. Pedig a kicsi szervezete még nem elég érett a befogadására! A tehéntejet például egyéves korig mindenképpen kerülni kell, de sok szakember szerint egészen 3 éves korig érdemes várni a bevezetésével.

A tehéntej kerülése viszont nem azt jelenti, hogy az anyatejjel vagy tápszerrel megkezdett folyékony tejalapú táplálást is abba kellene hagyni. Épp ellenkezőleg, az anyatejes táplálást különösen fontos folytatni! Ennek hiányában a kifejezetten a korosztály számára készített tejalapú gyerekitalok minden olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amire az 1-3 éves korosztálynak szüksége van. Érdemes mindennap kb. 500 ml folyékony, tejalapú táplálékot beiktatni az étrendbe.

A magas cukor- és sóbevitel is számos egészségügyi problémát (pl. elhízást és magas vérnyomást) okozhat, ahogyan az elégtelen  D-vitamin- és vasbevitel is kifejezetten veszélyes. Az alacsony D-vitamin-bevitel ugyanis az immunrendszer nem megfelelő működéséhez vezethet, valamint fokozza a csonttörések kockázatát5. A vashiány pedig gátolhatja a baba szellemi fejlődését. A táplálkozási szokások kialakításakor minden anyukának fontos szem előtt tartania, hogy a baba szervezete egy egész életre meghatározó fejlődésen megy át az élet első 1000 napja során.

Ha hasznosnak találtad cikkünket, kérlek, lájkold és IDE KATTINTVA támogasd aláírásoddal a programot.

Ha további cikkek érdekelnek a témában, ITT minden terhességgel kapcsolatos cikkünket megtalálod.

Konkrét tanácsokra vágysz? Olvasd el az 5 aranyszabályt és kövesd az Első 1000 nap oldalát a Facebookon!

 

Források:

1 0-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptatós anyák táplálkozási felmérése, TNS Hoffmann – MDOSZ –  Nutricomp, 2015

2 Németország, Ausztria, Svájc referenciaértékek szoptató anyák részére, 2013

3 Kelishadi et al.: The protective effects of breastfeeding on chronic non-communicable diseases in adulthood: A review of evidence, 2014

4 Ballard et al.: Human milk composition: nutrients and bioactive factors, 2013

5 Második magyarországi konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében, 2014

Nézd meg a további cikkeket is

Kérdésed van? Írd meg nekünk!

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!