A kismama étrendje alapjaiban meghatározza a baba fejlődését

Az élet első 1000 napja különösen fontos szerepet tölt be a baba fejlődésében: nemcsak a gyermekkori, de a felnőttkori egészségét is nagymértékben meghatározza. Sokan nem tudják, hogy ebbe a kritikus fejlődési szakaszba már a terhesség ideje is beletartozik, egészen a fogantatás pillanatától. A II. világháború alatt éhező holland kismamák története is azt bizonyítja, hogy a megfelelő táplálás már magzati korban is kulcsszerepet tölt be a fejlődésben.

A II. világháború a babák fejlődésére is negatív hatással volt

1944-1945 telét a hollandok a mai napig az éhínség telének hívják. 1944 őszén az ország vezetői a szövetségesek segítségére siettek: leállították a vasúti közlekedést, így sikerült elvágniuk a németek élelmiszer-utánpótlását. Októberben viszont a németek bosszút álltak, és blokkolták az uralmuk alá került nyugati országrész élelmiszer-ellátását.

Az erről az időszakról készült kutatási adatok1 alapján az éhezés nemcsak a kismamák súlygyarapodására, de a babák idegrendszerére és születési súlyára is negatívan hatott. Átlagosan 300 grammal kisebb testsúllyal születtek azok a babák, akiknek az édesanyjuk a terhesség alatt éhezett. Miután az éhínség elmúlt, a helyzet láthatóan javulni kezdett, és újra normál testsúlyú, egészséges babák születtek.

A baba fejlődése és a felnőttkori egészség is összefügg a kismama étrendjével

A holland éhínség idején született gyerekek ma már a hetvenes éveikben járnak, a magzatként átélt időszakos éhezés következményei pedig hosszú távon is megmutatkoztak. A jól táplált kismamák gyermekeivel szemben ők hajlamosabbak az elhízásra és a cukorbetegségre, az éhezést átélt anyák pedig fogékonyabbak lettek a 2-es típusú cukorbetegségre.

Mindez alátámasztja azokat az epigenetikai kutatásokat, melyek kimutatták, hogy az élet első 1000 napjának környezeti hatásai, azon belül is a táplálás nemcsak a baba fejlődését, hanem a felnőttkori egészségét is megalapozhatják. A kismama és szoptató édesanya táplálkozása, majd a baba megfelelő táplálása olyan népbetegségek megelőzéséhez járul hozzá, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás vagy a diabétesz.

 

Ha hasznosnak találtad cikkünket, kérlek lájkold és IDE KATTINTVA támogasd aláírásoddal a programot.

Ha további cikkek érdekelnek a témában, ITT minden terhességgel kapcsolatos cikkünket megtalálod.

Konkrét tanácsokra vágysz? Olvasd el az 5 aranyszabályt, és kövesd az Első 1000 nap oldalát a Facebookon!

 

Forrás:

1Bastiaan T. Heijmans et al.: Persistent epigenetic differences associated with prenatal exposure to famine in humans, 2008.

Nézd meg a további cikkeket is

Kérdésed van? Írd meg nekünk!

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!