A terhesség és a magzat fejlődése az ötödik hónapban

Elérkezett a terhesség ötödik hónapja – hurrá, túl vagyunk a félidőn! Ha eddig nem látszott egyértelműen a terhes pocak, ebben a hónapban már eléggé fog gömbölyödni ahhoz, hogy mindenki számára világos legyen: babát várunk. A legtöbb kismama számára ez nagy dolog, büszkén nézegeti egyre gömbölyödő hasát és tudatosan figyel táplálkozására. Ez nagyon helyes, követendő példa, hiszen az első 1000 nap táplálkozása – azon belül is várandósság alatt a kismama táplálkozása, majd a baba anyatejes táplálása, hozzátáplálása és 1 év feletti étrendje – alapjaiban meghatározza a baba későbbi egészségét. Ezen korai életkorban ugyanis a külső környezeti hatások – azon belül is a táplálkozás – sokkal jobban befolyásolják a baba felnőttkori egészségét, mint az örökölt gének.

Aki eddig még nem érzett magzatmozgásokat, most már egészen biztosan fog: legkésőbb a várandósság 22. hetében már egyértelműen érezhetők odabentről a baba ütései, rúgásai, mocorgása.

Terhesség: ötödik hónap

Mi történik a babával az ötödik hónapban?

A hasunkban növekvő kis élet hétről hétre hatalmas változásokon megy keresztül, és nincs ez másképp így a félidő táján sem. Ebben a hónapban gyakorlatilag minden szerve kifejlődik a picinek, így a várandósság hátralévő hónapjaiban már csak nőnie kell. Persze a szervek még különböző változásokon mennek át a születésig, a jelenlegi még nem a végleges formájuk. A magzat ilyenkor már hallja a hangokat, képes különböző arcmozgásokra (például fintorgásra) is. Meg tudja különböztetni a különböző ízeket a magzatvízen keresztül, érzi, hogy édesanyja édeset, sósat vagy savanyút evett.

A baba mérete ebben a hónapban 20-26 centi között mozog, a súlya pedig a hónap végére eléri a 400 grammot. Ennek ellenére még bőven elfér édesanyja pocakjában, és a sok magzatvíznek köszönhetően gondtalanul és könnyedén tud mozogni.

Mi zajlik a kismama szervezetében?

Mivel a has az ötödik hónapban már komoly növekedésnek indul, a kismama gyakorta érezhet feszülő fájdalmat az alhasában. Ettől nem kell megijedni, a méh növekedése, a szalagok nyúlása okozza, némi magnézium enyhítheti. Derékfájást is tapasztalhatunk, amit csillapíthat, ha olyan, speciálisan kismamáknak kifejlesztett fehérneműt hordunk, ami támasztja a hasat, vagy beszerzünk egy hastartó pántot. A mellek tovább nőhetnek, és az úgynevezett kolosztrum (előtej) is megjelenhet, de ez nem szükségszerű.

Ha eddig nem okozott gondot a hason fekvés, most már biztosan kellemetlen lesz, így egy ideig el kell felejtenünk. Az eddigieknél nagyobb fokú fáradékonyságot tapasztalhatunk, ami nem csoda, hiszen az egyre növekvő magzat ellátása egyre több energiát követel. Figyeljünk magunkra, ha úgy érezzük, hogy elfáradtunk, pihenjünk le mihamarabb!

Mire figyeljünk oda?

A legtöbbet úgy tehetünk a babáért, ha odafigyelünk a terhesség alatti étkezésre. A megfelelő kismamaétrend változatos, vitaminokban gazdag. A fölösleges kalóriákat, cukrokat kerüljük, így nem is fogunk többet hízni a kelleténél. A “kettő helyett enni” tévhit már a múlté! Sokkal fontosabb a minőségi táplálkozás. Ne feledjük, az első trimeszterben egyáltalán nem, a második és a harmadik trimeszterben pedig mindössze kb. 300 kcal-val nő meg energiaszükségletünk1.

Fogyókúrázni tilos ebben az időszakban, diéta terhesség alatt csakis orvos javaslatára tartható! Ne feledjük: az első 1000 nap táplálkozása meghatározó gyermekünk későbbi életére nézve, és ebbe már a várandósság is beletartozik! Ebben az időszakban alapozhatjuk meg a megfelelő fejlődését, későbbi egészségét.

 

Ha hasznosnak találtad cikkünket, kérlek lájkold és IDE KATTINTVA támogasd aláírásoddal a programot.

Ha további cikkek érdekelnek a témában, ITT minden terhességgel kapcsolatos cikkünket megtalálod.

Konkrét tanácsokra vágysz? Olvasd el az 5 aranyszabályt, és kövesd az Első 1000 nap oldalát a Facebookon!

 

Forrás:

1 Healthy Eating during Pregnancy and Breastfeeding; WORLD HEALTH ORGANIZATION Regional Office for Europe Nutrition and Food Security; 2001.

Nézd meg a további cikkeket is

Kérdésed van? Írd meg nekünk!

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!