A terhesség és a magzat fejlődése az első-második hónapban
A baba felnőttkori egészségét is befolyásoló első 1000 nap a fogantatással kezdődik: a magzat fejlődése már akkor komoly fordulópontokon megy át, amikor a várandósságról még nem is tud a kismama. Az első pár hónap a terhesség kevésbé látványos, mégis egyik legmozgalmasabb időszaka, ezért fontos, hogy megfelelő táplálkozással és vitaminpótlással már a babatervezés időszakában tudatosan készüljünk a terhességre.
Mire a kismama tudomást szerez a kb. 4 hetes terhességéről, a magzat már rohamos fejlődésen megy át. A 3. hétre az embrió megérkezik a méhüregbe és beágyazódik (ez enyhe vérzéssel is járhat), a 4. hétben pedig az idegrendszer fejlődése is elindul, és elkezd kialakulni a gerincoszlop.
Az 5. héten a magzat középső csíralemezéből kialakul a szíve, amely még nem dobog, de a szívcső már megjelenik. Az első dobbanásokat a 6. hét környékén lehet ultrahanggal észlelni, ezért általában ekkorra érdemes bejelentkezni az első terhességi vizsgálatra. A középső csíralemezből alakulnak ki később a csontok, a vese és a szaporítószervek, míg a külső rétegből az idegrendszer, a belsőből pedig a húgyhólyag, a máj, a hasnyálmirigy és a bélrendszer.
Az 5. hét környékén elkezd a szervezet progeszteront termelni, ami egyfelől megakadályozza a méh összehúzódását, ezzel együtt azonban sajnos felboríthatja az emésztést is, és émelygést okozhat. Ugyanakkor a kellemetlen reggeli vagy napközbeni rosszullétek a vetélés alacsonyabb esélyét vetítik előre.
Az elhízásra való hajlam már a terhesség alatt megelőzhető
A beágyazódás utáni 7-12. naptól a legtöbb otthoni teszt is kimutatja a terhességet. Sok kismama ettől a pillanattól kezd el valamilyen terhesvitamint szedni, illetve jobban odafigyelni a táplálkozására. A legfrissebb hazai adatok szerint1 itthon csak 10-ből 4 édesanya változtat az étrendjén a terhesség alatt. Többségük ugyan több gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt, mint korábban, és jobban odafigyel a folyadékpótlásra, azonban a szénhidrátbevitelre csak minden tizedik anyuka, a koffeinfogyasztásra pedig ennél is kevesebb kismama figyel.
Pedig a szülők az élet első 1000 napjában tehetik a legtöbbet gyermekük egészségéért, így a kismamáknak már a babatervezés időszakától fontos odafigyelni a tudatos táplálkozásra, és a hirtelen, gyors súlygyarapodás elkerülésére. A népbetegségnek számító elhízásra való hajlam főként az első 1000 napban dől el, a folyamatra pedig a genetikánál is nagyobb befolyása van a környezeti tényezőknek, azon belül is a táplálásnak4,5,6,7. A terhesség alatti hirtelen és nagymértékű súlygyarapodás megelőzése nemcsak a baba súlyát befolyásolja, de segít elkerülni a terhesség alatti cukorbetegséget is.
A terhesség előtti és alatti vitaminpótlás elengedhetetlen
A vitaminraktárakat már a babatervezés során érdemes feltölteni, amellyel többek között a velőcsőzáródási rendellenességek (nyitott gerinc) kockázata is csökkenthető. A velőcső ugyanis a terhesség 6. hetére már kialakul, ezért fontos, hogy a babatervezés időszakában is ügyeljen a leendő kismama a megfelelő folsavbevitelre (min. 300 µg/nap, majd a terhesség idején 550 µg/nap)2.
A babatervezés fontos része az ideális D-vitamin-szint elérése is, melynek fenntartásához a 12. hétig legalább napi 2000 NE3 D-vitamin-bevitel javasolt. A folsav és a D-vitamin mellett a jód, a vas, a magnézium, a B6-, a B12- és a C-vitamin, valamint a cink megfelelő mennyiségéről is gondoskodni kell.
Kismama étrend: nem kell kettő helyett enni!
A 6 hetes magzat 10-12 mm, a hetedik hétre pedig kialakulnak a kezdetleges légutak és az emésztőrendszer, valamint megjelennek a karok és a lábak. Az agy is rohamos fejlődésnek indul: a kezdetleges agyhullámok már a 8. hét után érzékelhetők, ezért fontos, hogy a fejlődésben kulcsszerepet játszó omega-3 zsírsavak (pl. DHA) pótlásáról a kismama a kezdetektől gondoskodjon.
A nyolcadik héten már kezdenek jól látható formát ölteni a végtagok, lassan elkülönülnek az ujjak, és kialakulnak a szemhéjak is. A magzat ekkor kb. 2 cm, ami azt jelenti, hogy két hét alatt megduplázta a méretét. Szívében – amely kétszer annyit ver, mint az anyáé – kialakulnak a pitvarok.
A sok „duplázás” természetesen nem vonatkozik a kismama táplálkozására: mindössze kb. 300 kcal-val növekszik a kalóriaigény8, tehát semmiképpen sem kell „kettő helyett” enni. A terhesség alatti táplálkozás kulcsszava a változatosság: fontos, hogy rostban (napi 5 adag friss zöldség és gyümölcs), és folsavban gazdag ételeket fogyasszon a kismama (hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabona, diófélék, zöld levelű zöldségek), és megfelelő mennyiségű kalciumot tartalmazó ételek (sovány sajtok, natúr joghurt, kefir) is kerüljenek az asztalra.
A vasról sem szabad megfeledkezni, napi 30 mg bevitele a magzat agyfejlődése és a kismama szervezete számára is fontos, hiánya fáradtsághoz, levertséghez, vérszegénységhez és szélsőséges esetben koraszüléshez is vezethet. Mivel az ételek vastartalmának csak 25 százaléka szívódik fel a szervezetben9, egyéb forrásból történő pótlásról is gondoskodni kell, de szigorúan orvosi felügyelet mellett. Az optimális felszívódáshoz a C-vitamin napi pótlása is elengedhetetlen.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének segítségével összeállított egyhetes mintaétrendből megtudhatod, miből mennyit érdemes fogyasztani a terhesség alatt.
Napi ajánlott vitaminbevitel terhesség alatt2
Vitamin, ásványi anyag | Ajánlott napi mennyiség terhesség alatt |
DHA | 200 mg |
D-vitamin | min. 20 µg (=800 NE), 12. hétig 2000 NE |
A-vitamin (4. hónaptól) | 1,1 mg |
B1 (2., 3. trim.) | 1,2 mg /1,3 mg |
B2 (2., 3. trim.) | 1,3 mg /1,4 mg |
B6 (4. hónaptól) | 1,9 mg |
B12 | 3,5 µg |
E-vitamin | 13 mg |
C-vitamin | 105 mg |
K-vitamin | 60 µg |
Biotin | 30-60 µg |
Kalcium | 1000 mg |
Niacin (2.,3. trim) | 14 mg /16 mg |
Magnézium | 310 mg |
Pantoténsav | 6 µg |
Szelén | 60 µg |
Foszfor | 800 mg |
Folsav | 550 µg |
Cink | 10 mg |
Vas | 30 mg |
Jód | 230 µg |
Ha hasznosnak találtad cikkünket, kérlek lájkold és IDE KATTINTVA támogasd aláírásoddal a programot.
Ha további cikkek érdekelnek a témában, ITT minden terhességgel kapcsolatos cikkünket megtalálod.
Konkrét tanácsokra vágysz? Olvasd el az 5 aranyszabályt, és kövesd az Első 1000 nap oldalát a Facebookon!
Források:
4 Gluckman et al.: Developmental origins of health and disease: reducing the burden of health and disease: reducing the burden of chronic disease in the next generation. Genome Med. 2010 Feb 24;2(2):14.
5 Godfrey et al.: Developmental origins of metabolic disease: life course and intergenerational perspectives. Trends in Endocrinology and Metabolism, 2010, 21:199-205
6 Hanley et al. A review of metabolic programming, imprinting and epigenetics. Br J Nutr. 2010 Jul; 104 Suppl 1:S1-25.
7 Lillycrop KA. Effect on maternal diet on the epigenome: implications for human metabolic disease. Proc Nutr Soc. 2011, 70:64-72.
8 Healthy Eating during Pregnancy and Breastfeeding; WORLD HEALTH ORGANIZATION Regional Office for Europe Nutrition and Food Security; 2001
9 Human Vitamin and Mineral Requirements; WORLD HEALTH ORGANIZATION FOOD SND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS; Rome, 2002