A terhesség alatti túlzott súlygyarapodás kockázatai

Bevezetés

A 2001 és 2005 között, közel hétezer édesanya bevonásával végzett kutatás a terhesség alatti elhízás lehetséges következményeit vizsgálta az édesanya, a magzat és hosszú távon a gyermek egészségére vonatkozóan.

Kismama túlzott súlygyarapodása

A vizsgálat célja

A reproduktív korú nők körében előforduló túlsúly és elhízás prevalenciája növekszik. A vizsgálat célja a súlygyarapodás rizikófaktorainak meghatározása volt, valamint annak feltárása, hogy a terhesség alatti extrém súlygyarapodás hogyan hat az édesanya egészségére, és a gyermek állapotára magzati kortól kisgyermekkorig.

A vizsgálat eredménye

A kutatók vizsgálták mind a nők elhízásának, mind a várandósság alatti túlzott mértékű súlygyarapodásának lehetséges okait, rizikófaktorait.

A még nem várandós nők elhízásának rizikótényezőjeként az anya alacsonyabb iskolázottsági szintje, alacsonyabb jövedelme, több gyermek vállalása és az FTO gén allél faktora szerepel az élen.

Az anya európai etnikuma, első gyermek vállalása, magasabb energiabevitele, terhesség alatti dohányzása a várandósság alatti túlzott mértékű súlygyarapodásának esélyét növeli. A normál testsúlyhoz viszonyítva a várandósság alatti elhízás magasabb kockázatot okoz a praeeclampsia, a terhességi magas vérnyomás, a császármetszés szükségessége, a nagy súlyú újszülött és a gyermekkori elhízás tekintetében.

Konklúzió

Vizsgálataink azt mutatják, hogy az anyai elhízás és a terhesség alatti túlzott súlygyarapodás társadalmi-demográfiai, életmódbeli és genetikai tényezőkkel áll kapcsolatban, valamint kockázati tényezőt jelent mind az anyai, mind a magzati és később a gyermekkorban előforduló elváltozások esetén. A várandósság előtti, anyánál tapasztalható obezitáshoz képest a terhesség alatti túlzott mértékű súlygyarapodás korlátozott hatást gyakorol a kedvezőtlen terhességi kimenetelekre.

 

A kutatást teljes terjedelmében megtalálja ITT!

Ha érdekesnek találta cikkünket, kérjük, IDE KATTINTVA támogassa a programot elektronikus aláírásával!

Ha további cikkek érdeklik a témában. ITT minden Szakembereknek szóló cikkünket megtalálja.

Nézd meg a további cikkeket is

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!