Természetes szülés vagy császármetszés: nem mindegy!

Egyre több szülő ismeri fel, hogy gyermeke egészséges felnőttkorát már az élet első 1000 napjában megalapozhatja: mind a terhesség, mind az első 2 év táplálkozása, életmódja kulcsfontosságú számos felnőttkori népbetegség megelőzésében. A legfrissebb nemzetközi kutatások szerint azonban az sem mindegy, hogyan születünk! A felmérések eredményei1 és a szakorvosi vélemények szerint a császármetszéssel született babák immunrendszere és allergiára való hajlama ugyanis eltér a természetesen úton világra jött csecsemőkétől.

Császármetszés vagy természetes szülés

Míg hazánkban, a ’90-es években mindössze a szülések 10%-ánál alkalmaztak császármetszést, ez az arány mára közel 40%-ra nőtt. Bár számos esetben elengedhetetlen és életmentő beavatkozás a császármetszés, a természetes szülés egészségre gyakorolt pozitív hatását sem szabad figyelmen kívül hagyni. Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a császármetszéssel született babák immunrendszere, valamint allergiára és asztmára való hajlama jelentősen eltér a hüvelyi úton világra jött újszülöttekétől.

A baktériumok szerepe a baba fejlődésében   

Hüvelyi szülés során a magzat szabályosan átküzdi magát a szülőcsatornán, ez a pozitív stresszhatás pedig felkészíti a baba szervezetét az addig megszokottól eltérő környezetre. Egészen másfajta stresszel vagy inkább sokkal szembesül az a magzat, amely egy tervezett császármetszés során, minden előjel és küzdelem nélkül kerül ki az anyaméhből. Ideje sincs felkészülni a szervezetének a hirtelen változásra.

Ekkor találkozik először a baba az anyaméhen kívüli baktériumokkal is: hüvelyi szülés esetén másfajta baktériumok kerülnek az anya szervezetéből a csecsemő emésztőrendszerébe, mint a steril körülmények között, császármetszéssel világra jött babákéba. Természetes szülésnél az újszülött bélrendszere például azonnal találkozik a Lactobacillus mikrobákkal, melyeknek az anyatej feldolgozásában később kulcsszerepük lesz.  Az immunrendszer legfontosabb bástyája a bélrendszer, ezért a császármetszéssel született babáknál az eltérő bakteriális flóra miatt később nagyobb arányban jelentkezik az allergiára vagy asztmára való hajlam.

A császármetszés és a szoptatás kapcsolata

A csecsemő immunrendszerének legfőbb támogatója – és a baba legtökéletesebb tápláléka – az anyatej, amely szintén nagymértékben hozzájárul a bélrendszer megfelelő baktériumflórájának kialakulásához, és ezzel együtt a gyermek felnőttkori egészségének megalapozásához. Fontos eloszlatni azt a tévhitet, mely szerint a császármetszéssel szülő kismamák nem lesznek képesek szoptatni: a császármetszés nem befolyásolja a szoptatás folyamatát, sőt, az így világra jött csecsemőknek, különösen a koraszülötteknek még inkább szükségük van az első védőoltásként is szolgáló anyatejre. Bár a tejbelövellés akár 72 órát is késhet a természetes szüléshez képest, fontos már a kezdetekkor megpróbálni szoptatni – az első 6 órában fekve –, illetve az idő előrehaladtával fejéssel segíteni. A szoptatási szándékot nem szabad feladni, a siker érdekében pedig bátran kérjük szoptatási tanácsadó segítségét is!

Természetes szülés császármetszés után? Lehetséges.

Számos esetben életmentő beavatkozást jelent a császármetszés, legyen szó akár az édesanyáról, akár a születendő babáról. Magas vérnyomás, terhességi mérgezés, szívbetegség, szívinfarktus, illetve tüdőembólia gyanúja esetén mindenképpen indokolt a császármetszés, de ugyancsak szükséges a beavatkozás, ha a magzat túl nagy a szülőcsatornához képest vagy az életjelek nem elég erősek (például a méhlepény idő előtt leválik, oxigénhiány lép fel vagy gyengül a szívhang). Az orvosok általában császármetszést javasolnak elhúzódó szülés, ikerterhesség, illetve farfekvéses babák esetében is. Ha erre kerül a sor, fontos, hogy a társadalom és a család támogassa az édesanyát, és ne keltsen benne bűntudatot!

A császármetszéses szülést követő terhességgel kapcsolatban sokat változott a szakmai ajánlás: míg korábban ilyen esetben a második, harmadik szülés is automatikusan császármetszéssel zajlott, ma normál méretű, nem farfekvéses magzatoknál nincs akadálya a természetes szülésnek. Ez főként a modern varróanyagoknak köszönhető, melyekkel minimálisra csökkenthetik a vajúdás során a hegrepedés kockázatát.

Ha hasznosnak találtad cikkünket, kérlek lájkold és IDE KATTINTVA támogasd aláírásoddal a programot.

Ha további cikkek érdekelnek a témában, ITT minden terhességgel kapcsolatos cikkünket megtalálod.

Konkrét tanácsokra vágysz? Olvasd el az 5 aranyszabályt és kövesd az Első 1000 nap oldalát a Facebookon!

Forrás:

J. Neu et al.: Cesarean versus Vaginal Delivery: Long term infant outcomes and the Hygiene Hypothesis, 2012

Nézd meg a további cikkeket is

Kérdésed van? Írd meg nekünk!

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!