Mi a veszélye annak, ha kisgyermeked válogatós?

Természetes, ha aggódsz amiatt, hogy gyermeked válogatós és felmerül benned a kérdés, hogy megfelelően fejlődik-e. Fontos, hogy felismerd ennek a viselkedésnek a kockázatait, hiszen az élet első 1000 napjában a helytelen táplálkozással olyan felnőttkori betegségek alapjait rakhatjuk le, mint például az elhízás, a cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések.

 A válogatás mögött több ok is állhat

Vannak, akik szerint az új ételek elutasítása, azaz a neofóbia evolúciós örökség1, a nem ehető dolgok ösztönös elkerülésére szolgál. Az étvágy étkezésről étkezésre is változik, lehet, hogy a kisgyermekek a kedvelt ízeket sem kóstolják meg. A kicsik kezdettől fogva képesek arra, hogy életkori igényeik szerint szabályozzák a táplálékbevitelüket.2 Ha étvágyukra hallgathatnak, annyit esznek, amennyire épp szükségük van. Alkalmanként előfordulhat, hogy a szülők által kevésnek ítélt mennyiségű étel kielégíti a gyermek igényét. A szülők viszont – jószándékkal, például a súlygyarapodásért aggódva – összezavarhatják a gyermek étkezési szokásait, erőltetve, hogy egyen még pár falatot. Ez könnyen étkezési problémákhoz vezethet.

Mi a veszélyes annak ha kisgyermeked válogatós

Tipikus hiba az is, hogy az étkezések között nassolnivalót, édességet adunk. Nem csoda, ha a kisgyermek félretolja egészséges étellel teli tányért, hisz tudja, nemsokára kap más, számára vonzóbbat. A jószándékú unszolás, az önállóan enni tudó gyerek kanállal etetése és a tévé előtti étkezés elronthatja az étkezési szokásokat, válogatóssá teheti a kisgyermeket.

Az életkori ajánlásoknak megfelelő étrendre is oda kell figyelni. Intő példa erre a tehéntej, melyet a szakemberek 1 éves kor alatt egyáltalán nem, de sokan egészen 3 éves korig sem ajánlanak, mivel megterheli a fejlődő emésztőrendszert és nem igazodik a baba tápanyagszükségleteihez. Ráadásul, mivel a kicsik gyomra nem nagyobb, mint az öklük3, a túl sok tej könnyen eltelíti, a következő étkezéskor így nem tudnak eleget enni és a megfelelő tápanyagmennyiséget bevinni a szervezetükbe.

Közös szokások, életkornak megfelelő ételek

A válogatás fő veszélye a hiánybetegségek kialakulása. Közülük a vas- és a D-vitamin-hiány a leggyakoribb régiónkban4,5,6, ez alól a magyar gyerekek sem kivételek. Egy friss kutatás szerint az 1-3 évesek 65%-a kevés D-vitamint, 24%-a kevés vasat fogyaszt7.

Szülői példamutatással, az életkori igényekhez igazodó táplálkozással lehet tenni a hiánybetegségek megelőzéséért. A kicsik utánzással tanulnak, táplálkozási szokásaikat a felnőttek alakítják ki,8 ezért sokat jelent, ha a szülők maguk is szívesen megkóstolják az egészséges ételeket és stresszmentessé teszik a közös étkezéseket.

Segítséget nyújthatnak a 1-3 évesek ásványianyag- és vitaminszükségletének fedezésében a junior gyerekitalok is. Egy friss nemzetközi kutatás során úgy találták, hogy napi minimum 300 ml junior gyerekital elfogyasztása 78%-kal csökkenti a D-vitamin, 58%-kal a vashiány kialakulásának kockázatát9.

Ha hasznosnak találtad cikkünket, kérlek, lájkold és IDE KATTINTVA támogasd aláírásoddal a programot.

Ha további cikkek érdekelnek a témában, ITT minden kisgyermekkori táplálással kapcsolatos cikkünket megtalálod.

Konkrét tanácsokra vágysz? Olvasd el az 5 aranyszabályt, és kövesd az Első 1000 nap oldalát a Facebookon!

Források:

 1 Picky Eating in Children Front Pediatr. 2015; 3: 41. 

2 Harris G. The psychology behind growth faltering. Eur J Clin Nutr 2010, 64 Suppl 1:S14-S16

The Truth About Healthy Eating: Choosing What’s Best For Your Child

4 MUDr. Petr Tláskal, CSc: Nutritional habits and nutritional status of children of early age in the Czech Republic, 2013-2014 

5 National Institute for Mother and Children Care (IOMC), 2010 for Iron, 2014 for Vitamin D

 6 Kovács, L. et kol. Hodnotenie stravovacích záznamov detí vo veku 6-23 mesiacov. Pediatria pre prax 2016;17(2): 82-85

 70-3 éves csecsemők, kisdedek és szoptatós anyukák táplálkozási felmérése, MDOSZ-TNS Hoffmann – Nutricomp, 2015

8Parental feeding behavior in relation to children’s tasting behavior: An observational study. 2017 Aug 29. pii: S0195-6663(17)31274-6.

9Marjolijn D. Akkermans et al.: A micronutrient-fortified young-child formula improves the iron and vitamin D status of healthy young European children: a randomized, double-blind controlled trial. AJCN. 4. Jan. 2017 

Nézd meg a további cikkeket is

Kérdésed van? Írd meg nekünk!

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!