Így támogasd változatos étrenddel babád ellenállóképességét
A babák újabb és újabb kalandokba keverednek a világ megismerése során. Az első 1000 nap azért is meghatározó, mert számos, az immunrendszerüket próbára tévő helyzettel találkoznak. A külső hatásokon belül a táplálkozás is kiemelkedő szerepet játszik ellenálló képesség kialakulásában, a felnőttkori betegségek megelőzésében. A baba immunrendszerét megfelelő vitaminbevitellel és a korosztályának megfelelő, változatos táplálkozással támogathatod.

Ügyelj az ellenálló képesség vitaminjaira
A C-vitamin részt vesz az immunrendszer megfelelő működésének biztosításában, emellett a fogak és az íny épségéhez, a vérképzéshez, a sebgyógyuláshoz és a vas felszívódásához is szükséges. A D-vitamin a gyerekek számára nem csak a csontfejlődés szempontjából fontos. Azok, akiknek megfelelő a D-vitamin szintjük, ellenállóbbak a bakteriális és vírusfertőzésekkel szemben.1
A változatos étrend legyen a korosztálynak megfelelő
Hat hónapos kortól a baba szép lassan megismerkedhet az új ízekkel, hogy még több erőt nyerjen a szilárd ételek tápanyagaiból. A hozzátáplálás fő szempontja az, hogy vegyük figyelembe az életkori sajátosságokat, hiszen az immunrendszert meghatározó kedvező bélflóra az első 1000 nap során alakul ki.
Remek C-vitamin-forrás például az eper – ám a hozzátáplálási ajánlások szerint apró magvas gyümölcsöket (epret, kivit, málnát) 1,5 éves kortól kaphat a gyermek. A tojássárgája és a tengeri halak a D-vitamin kiemelkedő forrásai, ám mindkettőt az 1 éves étrend részeként ajánlják a szakemberek.
A tejalapú táplálkozás is hozzájárul az ellenálló képességhez
A folyékony, tejalapú táplálás 3 éves korig javasolt, napi 500 ml anyatej, annak hiányában tápszer, majd junior tejital formájában. A tehéntej nem felel meg az életkori szükségleteknek, sokak szerint nemcsak egy, hanem három éves korig várni kell a bevezetésével.
Egy friss hazai kutatás szerint azonban sajnos már a 4-12 hónapos gyermekek is átlagosan napi 107 g tejterméket fogyasztanak, ennek ráadásul 56%-a tehéntej2, ami azért gond, mert a túlzott tehéntejfogyasztás – az egyéb forrásból történő megfelelő vasbevitel nélkül – összefüggésbe hozható a vashiányos vérszegénység kialakulásával is. A vérszegénység súlyos probléma: minden negyedik embert érint3 világszerte, főként az adott korosztálynak nem megfelelő táplálás következtében.
A junior gyerekitalok minden olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak a gyermekek ellenállóképességének támogatásához. Kutatás igazolta, hogy a 12-36 hónapos hazai kisgyermekek közül a junior tejitalokat fogyasztók D-vitamin-ellátottsága jobb2, mint azoké, akik nem fogyasztanak ilyeneket.
Ha hasznosnak találtad cikkünket, kérlek, lájkold és IDE KATTINTVA támogasd aláírásoddal a programot.
Ha további cikkek érdekelnek a témában, ITT minden kisgyermekkori táplálással kapcsolatos cikkünket megtalálod.
Konkrét tanácsokra vágysz? Olvasd el az 5 aranyszabályt, és kövesd az Első 1000 nap oldalát a Facebookon!
Források: