A terhesség leggyakoribb hiánybetegségei

A fogantatástól számított első 1000 nap során számos fontos vitamin és ásványi anyag játszik szerepet a baba és az édesanya egészségének alakulásában. A várandósság és a szoptatás alatti étrend meghatározó jelentőséggel bír a baba fejlődésében, hiszen a megfelelő táplálás nemcsak a gyermekkori, de a felnőttkori egészséget is megalapozza. A vitaminpótlásban kulcsfontosságú a vas és a D-vitamin folyamatos bevitele, hiányuk mind az anyuka, mind a kisbaba egészségére nézve komoly kockázatokkal járhat.

D-vitamin és vashiány kismamáknál

A baba fejlődése: a terhesség alatti vas- és D-vitamin-hiány veszélyei

Sajnos a kismamák szervezetében sokszor már a teherbe eséskor sincs elegendő vas, így a vashiány az egyik leggyakoribb hiánybetegség1. Legfőbb tünetei a folyamatos levertség, fáradtságérzet vagy a hajhullás. A kezeletlen vashiány a babára nézve is veszélyes: koraszüléshez, alacsony születési súlyhoz, elégtelen oxigénellátáshoz és a baba lassú fejlődéséhez vezethet. A vashiányra utaló jelek esetén a legfontosabb az orvossal való konzultáció, a hiány mértékét ugyanis a legpontosabban vérvétellel lehet megállapítani (a vaspótló készítményeket csak vérkép alapján, orvosi utasításra szabad szedni).

A legfrissebb hazai felmérés szerint2 a kismamák jelentős hányada a vashiány mellett az optimálisnál kevesebb kalciumot, D-vitamint, folsavat, rostot, cinket és C-vitamint visz be a szervezetébe a táplálkozás során. Magyarországon tél végére a lakosság több mint 90 százaléka D-vitamin-hiányban szenved3, mely különösen veszélyes a várandós kismamákra nézve, hiszen a D-vitamin elengedhetetlen a baba megfelelő fejlődéséhez. Sajnos a D-vitamint tartalmazó ételek (tojás, hal, máj) gyakori fogyasztása esetén sem tudunk elegendő mennyiséghez jutni, (a terhesség alatt 2000 NE szükséges3), ezért szükséges a külső pótlás is. Az ideális D-vitamin-szint az immunrendszer támogatása mellett a magzat fejlődésében is fontos szerepet játszik: már az első 1000 nap ezen korai szakaszában segít megelőzni az 1-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. A terhesség alatt a magzat D-vitamin-szintje az édesanya vitaminszintjével arányos, szoptatás során azonban fontos a külső pótlás, mert az anyatej kevés D-vitamint tartalmaz.

A vas és D-vitamin szerepe a szoptatás és a hozzátáplálás során

A vas kulcsszerepet játszik a baba agyfejlődésében, valamint az oxigén szállításáért felelős hemoglobin létrehozásában – ennek ellenére kiemelkedően gyakori a vashiány csecsemő- és kisdedkorban. Bár a mesterséges ízfokozókat a legtöbb szülő már tudatosan kerüli, a legfrissebb kutatás szerint a vaspótlásra szinte egyáltalán nem figyelnek oda a kismamák: a 0-6 hónapos csecsemők alig kapnak rendszeresen vasat, így egyéves korra a babák közel felénél1 vashiány alakulhat ki, amely később vérszegénységhez vezethet.

Az anyatej vastartalmának 50 százaléka szívódik fel a baba szervezetében, így a szoptatós étrendnek kiemelten fontos elemei a vasban és a felszívódást segítő C-vitaminban gazdag ételek. A babák vastartalékai kb. 4-6 hónapos korukra kiürülnek, ezért is kell ezen időszakban már megkezdeni a hozzátáplálást, amely során ügyelni kell a változatos étrend kialakítására. Vashiányra utalhat, ha a baba gyakran fáradékony, étvágytalan, levert, ilyenkor feltétlenül kérjük ki kezelőorvosunk tanácsát. A babák kétségkívül szeretik az édes ízeket, de minden kismamának fontos tudni, hogy a túlzott cukorbevitel is vashiányhoz is vezethet idővel.

Sajnos hasonló a helyzet az immunrendszer, a csontok és az idegrendszer fejlődését támogató D-vitamin kapcsán is: a terhesség alatt a baba D-vitamin-szintje megegyezik a kismamáéval, a szoptatás alatt azonban már szükség van a külső pótlásra is, hiszen az anyatej nem tartalmaz elegendő D-vitamint4. A pótlást 1 éves kor felett sem szabad abbahagyni, az 1-3 éves korosztályban azonban már csak a babák kevesebb mint fele kap rendszeresen D-vitamint.2 Az elvártnál alacsonyabb D-vitamin-szint következményeként pedig 1 éves kor felett a babák hajlamosabbakká válhatnak a cukorbetegségre, valamint az asztmás megbetegedésekre.

A változatos étrend mellett egyéves kor felett mind a vas, mind a D-vitamin pótlásában segítséget nyújthatnak a tejalapú junior gyerekitalok, amelyeket friss gyümölcsökkel akár turmixként is kínálhatunk.

 

Ha hasznosnak találtad cikkünket, kérlek, lájkold és IDE KATTINTVA támogasd aláírásoddal a programot.

Ha további cikkek érdekelnek a témában, ITT minden terhességgel kapcsolatos cikkünket megtalálod.

Konkrét tanácsokra vágysz? Olvasd el az 5 aranyszabályt és kövesd az Első 1000 nap oldalát a Facebookon!

 

Források:

1 National Heart, Lung and Blood Institute: Your guide to anemia

2 0-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptatós anyák táplálkozási felmérése, TNS Hoffmann – MDOSZ –  Nutricomp, 2015

3 Második magyarországi konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében, 2014

4 Carol L. Wagner et al.: Prevention of Rickets and Vitamin D Deficiency in Infants, Children, and Adolescents, 2008

Nézd meg a további cikkeket is

Kérdésed van? Írd meg nekünk!

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!